fbpx
Menu
Feminizam

Da li je menstruacija i danas tabu?

Menstruacija, kao normalna pojava važna za zdravlje žena.

Draga mama,

Danas se pitam zašto koristimo tajni jezik, odavno dešifrovanim, kada govorimo o jednoj vrlo normalnoj pojavi sa kojom se susreće većina građanki ovog našeg ludog sveta, a to je menstruacija? Zašto su nas naučili da kažemo da nam je došla tetka iz Crvenke, kada je nemamo i kada svi već dobro znaju šta to znači umesto da lepo kažemo ,,Dobila sam menstruaciju’’? Danas to izgleda kao revolucionarni čin, zar ne? 

Menstruacija

Menstruacija je fiziološka pojava koja, ne samo da omogućava reprodukciju i život na planeti Zemlji, već i čini mogućim normalno funkcionisanje ženskog tela. 

Umesto da menstruaciju prihvatimo kao dar prirode, mi je se stidimo i osećamo se prljavo. Kao posledicu toga krijemo uložak u torbi ili džepu kada idemo do toaleta kao neku dugo i duboko skrivanu tajnu. Čak iako naša okolina zna da smo dobile, opet se ustežemo da pokažemo uložak u ruci na putu do njegovog menjanja. Ne daj bože da na glas pitamo ,,Da li neko ima uložak ?!’’ A ne! To pitanje postoji da bi se šaputalo.

I nastavljam da se pitam… Zašto?! Zašto se u XXI veku devojke trude da sakriju jednomesečni odliv krvi, jedan sasvim normalan proces kojim nam priroda šalje poruku da je sve u redu sa našim telom? Mama, kako si me ti učila? Ne sećam se, jesi li rekla tati i bratu kada sam dobila menstruaciju prvi put? Kako su oni reagovali? 

menstruacija

I zašto se krv uporno u reklamama pokazuje kao plava? Crvena koja dolazi od menstrualne krvi je veliko NE, dok su sve druge crvene sasvim prihvatljive.

Odakle dolazi prikrivanje?

Znaš li, mama, da je mišljenje današnjih sociološkinja i raznih feministkinja da je prikazivanje menstruacije kao nečega prljavog nastalo kao instrument muškaraca u duboko ukorenjenim patrijarhalnim društvima da ženu prikažu kao inferiornu i da kroz vreme tu sliku o njoj održe, pošto menstruacija tu i ostaje dugi niz godina. I to baš u onim kada se karijera gradi, kada imamo najviše energije i kada društvu imamo najviše da damo. Čast izuzecima, naravno. 

Ubeđivanje žene vrlo suptilnim i nevidljivim mehanizmima da je inferiorna zbog nečeg biološkog, što ne kontrloiše, jeste deo manipulacije. Razumeš? Bazirati se na biologiji je banalno, najlakše sredstvo potčinjavanja i vrlo lako oduzima ženama jednaka prava. Pri tom, ista ta žena se ne smatra onemogućenom kada ima menstruaciju da se stara o kući i da i dalje obavlja svoje nevidljive i neplaćene poslove, kao što su pranje i čišćenje, staranje o deci i starima, kuvanje. Kao da je za sve ovo potrebno manje energije…

U brojnim zemljama devojke ne idu u školu kada dobiju menstruaciju. Vidiš kolika je to nepravda, mama! One u proseku propuste 20% gradiva, jer nemaju pristup higijenskim ulošcima, te ostanu kod kuće da u miru krvare. Tu se već stvara nejednakost među devojčicama i dečacima. Da li znaš da postoje delovi Indije gde devojke moraju da se zatvore u jednu mračnu prostoriju kada imaju menstruaciju, nešto kao ostavu, gde nema toaleta, niti vode i tu puste da im krv teče nad zemljom koja to upija. Ako se previše približe zemlji, mogu dobiti razne infekcije, što se neretko dešava. Jedna devojka je čak i umrla u jednoj od tih prostorija pokušavajući da upali lampu, htela je da se ugreje. Ugušila se, tako izopštena iz društva. 

Menstrualna zaštita kao luksuz

Mama, ulošci nisu svima jednako dostupni. Za mnoge su luksuz. Ali ne samo da su ulošci luksuz za one koji nemaju dovoljno novca da ga kupe, nego su oni zaista smatrani za luksuzan predmet. Kako to, pitaš se? Pa, mama, ulošci se oporezuju u Srbiji, kao i u mnogim drugim zemljama, 20%, dakle kao nešto što nije preko potrebno. Kao cigarete. Ili kao alkohol. Dok se Koka Kola na primer često oporezuje svega 5,5%. To znači da država profitira na ženskom krvarenju. Umesto da budu besplatni, naša priroda nam se naplaćuje. Ako su mnogi lekovi dostupni na recept, zašto ne bi bili i ulošci? Preko su nam potrebni. Svakog meseca.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by SHEDECADE || SHE|HER (@shedecade)

 

U Americi je izbio skandal kada se saznalo da vijagra nije oporezivana. Uviđaš li ti apsurd ove situacije, mama? Posle neka pitaju zašto je važna rodna ravnopravnost i zašto isti broj žena treba da bude u parlamentu! Zato što će te iste žene donositi odluke važne za žensko telo. Naravno, one osvešćene. Zato je feminizam borba svih nas. ,,This is a men’s, men’s world’’. Bez imalo sumnje, mama, mi živimo u muškom svetu. Čekaj, ne, pa naravno da ne preterujem. Ponoviću ti. Higijenski ulošci se oporezuju kao nešto što nam nije potrebno, dok se vijagra ne oporezuje ili se oporezuje mnogo manje, kao nešto preko potrebno, bez čega ne možemo da živimo. Razumeš? Dobro, znam da je toliko suludo, da teško dolazi do mozga. Ali ovo znači da žena svojim radom plaća poreze i socijalno osiguranje kako bi muškarci imali više dostupnih stvari. To znači i da farmaceutske kuće više ulažu u pronalaženje lekova vezanih za muško telo, koje i mi žene plaćamo svojim radom. To znači da možda i ne moramo da trpimo jake bolove u toku menstruacije, da rešenja postoje. Samo se ne traže. Ne dovoljno. Jer je muško telo važnije za nauku.

Šta se nalazi u našim ulošcima i tamponima?

A tek sastav uložaka! Pre nekoliko meseci sam kupila biološke uloške. Kao, ajde da baš vidim o čemu to pričaju. Mama! Koja razlika! Da ne veruješ! Tek sam tada shvatila u kojoj meri sam sve ove godine stavljala plastiku na svoje intimne delove. Hej, plastiku! Pa znaš li da je utvrđeno da u poslednjih 60 godina ima mnogo više raka grlića materice, upravo od kad su žene počele da koriste kupovne higijenske uloške i tampone? Ali tu nismo zastali da zabranimo korišćenje štetnih supstanci za žensko telo. Ne, ne. Nastavljamo da ih koristimo. Irska se izborila za besplatne uloške, Francuska je porez na iste smanjila i određena zdravstvena studentska osiguranja daju besplatno uloške devojkama. Ali to su i dalje ti plastični, štetni ulošci. Ovi biološki, bez štetnih supstanci, ostaju jako skupi i time nedostupno većini devojaka. Zdravlje je nama devojkama luksuz.

Pa da, mama, devojke se bune, ali još uvek ne dovoljno. Počelo je od Australije 2015. godine, da bi se onda proširilo na razne evropske zemlje. U nekoliko država u SAD-u su smanjili ili ukinuli porez. Naravno da su pritom zvaničnici morali da kažu koliko će para država izgubiti prilikom ukidanja ovog poreza. Sramno! Zaista sam bila bez reči. Kada ćemo mi u Srbiji nešto po tom pitanju uraditi, pitaš se. Da, ja isto.

Menstruacija nije intimna stvar

Zapitala sam se tek relativno skoro zašto krijem uložak kada idem da ga zamenim. Da slučajno nekome ne bude neprijatno jer iz mene teče krv? Pa mene boli stomak, druže, ne tebe! Onda sam počela da eksperimentišem i da pokušavam da jednostavno izvučem uložak iz tašne i sa njim u ruci hrabro odem do toaleta. Čuj, hrabro! Da li treba da imamo hrabrost za to? Shvataš li suludost svega ovoga, mama? Primetila sam, ne samo da muškarci okreću glavu od te ,,strašne’’ stvarčice u mojoj ruci, već da to čine i žene. Stid je ne samo one koje menstruaciju imaju, već i one koji su u okolini i to vide. 

Pitaš me zašto bi ikome pokazala da imam menstruaciju kada je to nešto intimno i moja stvar? Ali nije! Kako može biti intimno kada je ima pola planete jednom mesečno i kada je žene imaju nekad i po 10 dana? Čini sastavni deo naših života hteli mi to ili ne. 

Zar ne misliš, mama, danas, sa nekom distancom da je skrivanje uložaka duboko ukorenjeno u našoj svesti? Ma, ne ljutim se ja na tebe, samo se trudim da razumem, da bih znala kako to da promenim.

I nemoj da misliš da sam ja hrabra, sada potpuno naviknuta na držanje uloška u ruci pred svim kolegama i koleginicama u kancelariji i da mi je to postalo prijatno ili zabavno. Ne, nije ni jedno ni drugo, ali moramo se navići! Naučene smo pogrešno i navikavanje na novo je izazovno, ali i moguće, i pre svega neophodno, kako bi se određene navike, a zatim i mišljenja na tu temu menjale. Menstruacija ne sme ostati tabu tema! Moramo da normalizujemo naš odnos sa ovim jednomesečnim krvarenjem kako bi isto učinila i naša okolina i kako bismo sebe u potpunosti prihvatale kao žene. A onda i promenile oporezivanje. I zabranile štetan sastav uložaka.

Ma ne, nisam sve rekla što imam na ovu temu. Ma da, tačan sastav tampona i uložaka, reklame, gde i na koji način žene proživljavaju ,,one dane”. Da, važi, nastavićemo… Menopauza?

Evo ti za kraj jedna ilustracija koja govori više od hiljadu reči.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Klitmit (@klitmit)

 

Tvoja ćerka,

Biljana

No Comments

    Leave a Reply