fbpx
Menu

O nama

Prema podacima UN Women, bez obzira na sve promene kroz koje kao društvo prolazimo, rodna ravnopravnost će najranije biti uspostavljena za 130 godina. Svet koji gradimo danas za žene imaće odjeka tek za dve generacije.

Ali to ne sme da nas obeshrabri! Važnim koracima, ma koliko oni delovali mali, gradimo naše bolje sutra, kao i bolje sutra svih onih koji žele da nam se pridruže.

Klitmit je osnovan kako bi se poveo razgovor upravo o rodnoj ravnopravnosti i brojnim drugim vidovima diskriminacije.

Glavni cilj pri osnivanju Klitmita je bio rušenje postojeće negativne slike o feminizmu. Jer šta? Feminizam nije ružna reč!

Feminizam jednostavno znači da želimo jednaka prava za muškarce i žene.

Današnja postavka stvari škodi takođe muškarcima i svi članovi zajednice bez obzira na pol će imati koristi od sprovođenja raznih mera zarad rodne ravnopravnosti.

Cela ideja je došla od osnivačice – Biljane Zlatanović, koja je svoju ideju dobila na master studijama iz kulture i kroz razmišljanje na koji način akademski tekstovi mogu da se približe svim ljudima, van okvira fakulteta i institucija, i da dođu do onih o kojima i za koje su pisani.

Veliki jaz između akademskih i neakademskih grupa je primetan i s godinama se povećava. A kako je Zlatanović smatrala, ukoliko svi ti spisi ostanu u krugovima u kojima su pisani, njihova vrednost se gubi. Zato je prionula na pojednostavljivanje brojnih akademskih tekstova, širenje tih informacija, kao i dijalog zajedno sa drugim članicama i članovima koji su je u toj borbi podržali.

Glavni cilj Klitmita je danas demokratizacija feminizma i građenje mosta između dva sveta koja deluju kao da su u suprotnosti, ali su itekako povezani – akademski i građanski.

Pravo razumevanje naših prava služi za osnaživanje, za uviđanje toga šta nam je sve potrebno, za prihvatanje sebe, čime će istinsko prihvatanje drugih samo doći. Tako Klitmit dela upravo kroz priče o slici o sebi, kroz pojednostavljivanje teorija o feminizmu, kroz razgovore o nasilju nad ženama, kontraceptivnom jazu, menstruaciji i mnogim drugim temama.

 

Pozivamo da nas podržite na našem Instagram profilu, Facebook stranici i kroz čitanje i deljenje naših tekstova, ali i kroz donacije ukoliko ste u mogućnosti. Kako biste nas podržali na ovaj način, kliknite ovde ili nas kontaktirajte za više informacija preko mejla klitmitblog@gmail.com.

Svaka podrška je važna, ali ono što je najbitnije je zajednički rad i zajedničko građenje budućnosti!

rodna ravnopravnost