fbpx
Menu
kontraceptivne pilule
Feminizam

Kontraceptivne pilule, tiču li se one samo žena?

Da li mogu da vas zainteresujem za priču o kontracepciji za muškarce, odnosno priči kako su i oni odgovorni za zaštitu prilikom seksualnih odnosa? Kontraceptivne pilule, kao što znamo, služe da se parovi zaštite od neželjene trudnoće. Kako već znamo, za seksualni odnos je potrebno dvoje (da ne ulazimo u alternative), pa kako onda da je samo na jednom da bude odgovornA kada je u pitanju zaštita?

Stalna plodnost

Da se razumemo, muškarci su plodni tokom cele godine, dok su žene plodne samo nekoliko dana u toku meseca. Dok muškarac može da oplodi ogroman broj žena, da ne kažem beskonačno mnogo, žena može da bude oplođena samo jednom u 9 meseci. Dakle, iako vam matematika možda nije jača strana, lako možete izvesti zaključak da ovde nešto ne štima i da ipak postoji nepravda.

A možda da i muškarci uzimaju kontracepciju?

Mi, žene, vodimo računa o kontracepciji, u slučaju neželjene trudnoće, ako se odlučimo za abortus, mi podnosimo sve posledice i podređujemo se rizicima u onom fizičkom smislu, a o emotivnom, kao i o čestoj osudi okoline da i ne govorimo. Ukoliko ostanemo trudne, na nama je da trudnoću iznesemo… Kada se deca rode, na nama je da se o njima brinemo. U patrijarhalnom sustavu jelte…

neželjena trudnoća

Pilule za lilule

Procenjuje se da više od 150 miliona žena u Evropi, Australiji i na Novom Zelandu uzima pilulu za kontracepciju. Neke od nuspojava kontraceptivne pilule, o kojima se itekako često priča, su promene raspoloženja, česte promene težine, pojačan rast dlaka, bol u grudima, akne, naduvenost, glavobolje, ali i smanjenje libida. Ali, osim ovih, češćih, postoje i druge kao što je stvaranje krvnog ugruška koji može da bude opasan po život žene i, na sreću, ostaje ređa posledica uzimanja pilule.

Žene su teret uzimanja pilule u potpunosti preuzele na sebe, da se ni ne zapitaju ni ono osnovno, a vrlo jednostavno… Da li možemo da podelimo trošak za kupovinu kontraceptivnih pilula? Posebno kada se radi o dugoj vezi. ,,Ma nema veze, ma šta, nisu skupe, oni plaćaju više ovo ili ono”, može biti vrlo lako odgovor. Međutim, osim što se svakako radi o troškovima, radi se i odgovornosti. Muškarce neretko veličamo, spremne da im čestitamo kada kupe kondome, dok o našim izdacima za pilulu ćutimo. I trpimo.

Pored, dakle, zdravstvenih i finansijske razloga, tu je i ona menadžerska, kako volim da je nazovem, odnosno to da moramo da mislimo svakog dana na to da treba da uzmemo pilulu. Svakog dana, uz odmaranje od sedam dana, ali da li se menstruacija može nazvati odmorom? I da, mnogi mogu reći da je lako sada sa telefonima, samo se podese alarm ili podsetnik, ali easier said than done! Treba misliti i na to gde si, s kim si, blam li te je da izvučeš pilulu, da li si je zaboravila u drugoj torbi, imaš li vodu da je lakše progutaš, itd…

A zašto menadžerske? Kao u životu kada muškarac obavlja kućne poslove, ali žena je i dalje ta koja mora na sve da misli. Ona ima tu mentalnu opterećenost. Muškarac će uraditi, ali samo ako je žena mislila na to unapred. Muškarac će skuvati ručak, ako je žena pre toga smislila šta će on da kuva, napravila spisak namirnica, otišla u nabavku. I posle ćemo reći kako smo ravnopravni u kući. Nismo bolan!

Isto tako sa pilulom, može delovati jednostavno, ali je još jedna stavka na listi stavki.

stavka + stavka = opterećenost

Kada će niknuti kontracepcija za muškarce?

Kontraceptivna pilula za žene postoji nešto više od 50 godina. Ona je toliko profitabilna za farmaceutske kuće, da one uopšte ne žele da ulažu u otkrivanje pilule za muškarce.

Koje sve opcije već postoje za muškarce?

Najpoznatija i najrasprostranjenija kontracepcija za muškarce su svakako kondomi.

Druga koja se praktikuje je vazektomija, međutim, i dalje nedovoljno. Statistike pokazuju da danas u SAD-u ima više žena koje podvezuju jajnike nego muškaraca koji se odluče za vazektomiju.

Vazektomija je, međutim, najjednostavniji, najbezbedniji i najsigurniji način da muškarac, koji više ne želi decu, uradi nešto po tom pitanju na svom telu. Oporavak je brz, procedura je jednostavna. A ukoliko se u nekom trenutku muškarac predomisli, može da poništi proceduru i ima opet decu.

Podvezivanje jajnika je komplikovanije, bolnije i teže za odvezati, ali se, bez obzira na sve ovo, u SAD-u i dalje duplo više žena odlučuje na ovu metodu, nego muškaraca na vazektomiju. Zašto? Planiranje porodice je real thing i u tome treba da učestvuju oba partnera podjednako. Verujem da ćete se složiti sa mnom.

Idemo dalje…

Tu su gaće koje greju kao vid kontracepcije za muškarce. Ova tehnika je mehanička i termička, a može se napraviti u narodnoj radinosti.

Francuski doktor Mjese iz Tuluza izumitelj je ovog proizvoda koji itekako funkcioniše. Naime, ove gaće imaju za cilj da podignu testise i da ih zalepe za telo. Tako im se temperatura povećava i umesto 35, temperatura im poraste na 37 stepeni. Nošenjem ovih gaća 15 sati dnevno tokom tri meseca, nivo spermatozoida je premali da bi oplodio jajnu ćeliju. I to je to. That’s it!

Ali, kako je, pod jedan, opcija za muškarce, a pod dva, ne tako profitabilna, za sada se niko nije dovoljno za nju zainteresovao.

Tu je zatim silikonski prsten koji drži testise na ulazu u ingvinalni kanal. Nemojte me pitati šta to znači, ali svakako smanjuje broj spermatozoida koji su spremni da oplode. Testiranja su i dalje u toku, ali je prva faza pokazala da je i ova kontraceptivna metoda itekako funkcionalna. Više o silikonskom prstenu, možete pročitati ovde.

A kontraceptivne pilule za muškarce?

Što se tiče pilula… Po jednim izvorima još uvek nisu dovoljno testirane. Međutim Planning Familial, francuska organizacija za porodično planiranje, navodi na svom sajtu da hormonalna kontracepcija za muškarce itekako postoji i da ju je Svetska zdravstvena organizacija već odobrila. Naime, radi se o hormonima koji direktno utiču na proizvodnju spermatozoida. Dovoljno je da je spermatozoida manje od 1 milion po mililitru kako oni ne bi mogli da oplode jajnu ćeliju.

Elem, više informacija možete pronaći ovde.

Ono što sam još pronašla bile su dve pilule za koje se navodi da su u fazi testiranja, ali da postoji velika verovatnoća da će funkcionisati i biti uskoro na tržištu. Prenosim onako kako je pisalo:
1. 11-beta-metil-19-nortestosteron dodecilkarbonat (11-beta-MNTDC). Ova pilula je uspešno prošla prvu fazu ispitivanja koje su vodili istraživači sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Vašington i UCLA. Istraživači kažu da pilula smanjuje nivoe muških hormona potrebnih za začeće, uz nekoliko nuspojava.
2. Dimetandrolon undekanoat (DMAU), čija se ispitivanja vrše na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Vašingtonu. DMAU radi slično kao 11-beta-MNTDC. Ova pilula potiskuje testosteron i dva hormona potrebna za začeće.

Opasnosti po zdravlje muškaraca

Ono što mi je neminovno upalo u oči čitanjem raznih članaka na internetu, bilo je to da se uvek postavlja pitanje opasnosti po zdravlje muškaraca, što možemo da razumemo, ali ne samo to! Muškarci, iz istraživanja i anketa, čiji je cilj proveriti da li uopšte treba ulagati u kontracepciju za muškarce, jer da li će je koristiti?, najviše su zabrinuti za posledice koje nove metode kontracepcije mogu imati po njihovu erekciju i libido. Dok se oni brinu za svoju erekciju, mi brigu brinemo o mnogo težim i ozbiljnijim stvarima. Ne, ali zaista… Erekcija. OK. Nego, postavljamo li ista pitanja kada su u pitanju kontraceptivne pilule za žene? Žene ih prihvate bez previše razmišljanja i onda, ako imaju neke nuspojave, obrate se svom ginekologu ili ginekološkinji kako bi joj se prepisale neke druge. I tako u krug.

U jednom istraživanju iz 2011. godine u Velikoj Britaniji 74 od 134 žena je navelo da ne bi imale dovoljno poverenja u to da bi muškarci zaista uzeli kontraceptivnu pilulu, kada bi ona postojala, naravno. Ne, stvarno, još ako moramo i da glumimo majke i trčimo za njima da proverimo da li su uzeli pilulu… Kuda ide ovaj svet!

Ovde mi sistematski dolazi ona stara mudrost: Idem da se umijem da se ne ubijem.

U dalja istraživanja se svakako ide, ali mi je fascinantno koliko se imaginacije ulaže u stvaranje nečega što će biti lako. Dakle, na primer, svakodnevno uzimanje pilule se percipira kao nešto previše komplikovano i teško, pa su čak i u toku testiranja za gel za tuširanje, gel za testise i sprej za nos. Izgleda da je i gutanje tableta polno obojena radnja, da, ide se toliko daleko.

Treba li da podsetim da su na tržištu već odavno brojni preparati za erekciju. Kako su razne vijagre itekako profitabilan proizvod, za njih se imalo novca za razna istraživanja.

Na ovom primeru vrlo jasno vidimo na koji način upravo to što živimo u patrijarhalnom kapitalističkom svetu, muškarci kontrolišu u šta će se ulagati, koje ćemo lekove imati. Odatle važnost toga da žene budu deo istraživanja kao subjekti, ne oni na kojima se sprovode istraživanja, ali i deo odlučivanja, posebno onih koja se njih tiču. Jer zašto bi jedan muškarac bio taj koji pravi za žene na primer menstrualne uloške, ili kontraceptivne pilule. Ili odlučivao da li žene generalno treba da imaju pravo na abortus, što je uglavnom slučaj, jer se ovakve odluke donose u parlamentima gde je u velikoj većini velika većina muškaraca. Samo da podsetim…

Podeljena odgovornost

Jasno je da se muškarci ne osećaju jednako odgovorno, jer nisu oni ti koji ostaju trudni. Žene su i dalje u velikoj većini te koje se brinu o tome na koji način će se par zaštiti od neželjene trudnoće, a za to odskora postoji i izraz – contraception gap, u slobodnom prevodu kontraceptivni jaz.

Stvari se za žene pomeraju. Više nego ikada pričamo o seksualnom nasilju, o pravima žena, budimo se, reagujemo, branimo se, shvatamo, prihvatamo. Proces je dugačak baš kao i svaka prava dubinska, sistemska promena. Ali ono što se, naizgled, jako teško menja su navike i odluke u vezi sa reproduktivnim zdravljem. Sve što je u vezi sa seksualnim odnosima ostaje obavijeno tamom, velom skrivanja i sramote.

Vreme je da imamo ozbiljne razgovore o kontracepciji sa svojim partnerima. A ako ne žele čak ni razgovor da imaju? Pravo pitanje je koliko oni poštuju vaše telo, vaše odluke, koliko zapravo žele da budete jednaki u vašoj vezi. Jer priča o kontracepciji svakako jeste priča o jednakosti.

No Comments

    Leave a Reply