fbpx
Menu
da li su tamponi opasni
Feminizam

Menstruacija u svetu

Menstruacija je, složićemo se sad svi (posebno vi koji znate i pratite Klitmit već neko vreme) prirodna pojava kroz koju prolazi veći broj žena, a koja je u velikoj meri stigmatizovana, koju često mrzimo, o kojoj govorimo samo kada ima nešto negativno da se kaže.

Sama reč menstruacija se ne izgovara ispred drugih, posebno ne u prisustvu muškaraca. ,,Dobila sam”, kažemo, a neretko i šapnemo. A da i ne govorimo o tome na koje se tajanstvene načine prenose menstrualni ulošci ili tamponi, kako se za njih pita i kako se dodaju ukoliko je to potrebno uraditi u javnom prostoru.

Od 2014. godine, jednom godišnje, tačnije 28. maja slavimo svetski dan menstruacije koji ima za cilj da dâ na vidljivosti ovoj normalnoj prirodnoj pojavi. A treba dodati da datum nije slučajno odabran. 28 jer na toliko dana u proseku dobijamo menstruaciju, dok je ova proslava u petom mesecu u godini, što označava prosek dana koliko nam traje menstruacija.

Mnoge organizacije koje rade na rušenju tabua i dovođenju pristojnih sanitarnih uslova za bezbednu menstruaciju smatraju da je upravo u tome kako vidimo ovu pojavu ključ za jednakost između polova.

Može te još interesovati:
Menstruacija ili kako je to nekad bilo.

Da li se situacija menja?

Svakako se situacija menja! Sve više žena u Srbiji svedoči da se ne stide menstruacije, da se ne stide da zatraže uložak ili tampon kada im je on potreban, čak i pred kolegama.

Neki običaji su, ipak ostali. I kako moje čitateljke sa Instagrama svedoče, i danas neretko čujemo brojne opaske poput toga da za vreme menstruacije ne sme kosa da se pere, da ne smemo uopšte da se peremo, da idemo u crkvu ili budemo u blizini bebe. Sva ova verovanja imaju koren negde u prošlosti, kada su i imale smisla ili kada nije bilo nauke da objasni određene pojave. U vreme kada je bilo mnogo bolesti i kada je stopa smrtnosti bila daleko značajnija nego danas, kada su majke na sve načine želele da zaštite svoje novorođene potomke. Ili kada žene nisu imale menstrualne uloške, pa su možda nekad krvarile u crkvi, na pod. Međutim, bez obzira na potencijalne ,,smislene” razloge, ništa ne opravdava izopštenje jedne žene iz nekog događaja.

Posebno ne danas, u XXI veku, kada je važno da najpre razumemo odakle dolaze sva ta verovanja i da nemaju temelje u nauci ili prosto… zdravom razumu…

A kakva je situacija u svetu?

Menstruacija u Boliviji

Unicef je uradio istraživanje na učenicama škola kako bi utvrdili kakav odnos devojčice iz ove zemlje imaju prema menstruaciji. Prva asocijacija na menstruaciju im je stid, a spomenule su i da imaju vrlo ograničen pristup toaletima kada treba da zamene uložak.

U mnogim zajednicama u Boliviji, na menstrualnu krv se i dalje gleda kao na nešto što može da ugrozi zdravlje ljudi koji se nađu u blizini. Ne samo da ugrozi, nego ni manje ni više da prouzrokuje rak.

Tako devojčice koje imaju menstruaciju ne smeju da se igraju sa drugom decom. One takođe ne smeju da se peru da ne bi zarazile druge, ali ni ne smeju da bacaju menstrualne zaštite u kantu za smeće koju koriste i drugi.

Menstruacija u Keniji

Prema drugim istraživanjima Unicef-a, 1 od 10 devojčica u Podsaharskoj Africi ne ide u školu kada ima menstruaciju. Sramota je toliko predominantno osećanje kada se radi o menstruaciji, da mnoge devojčice čak ni ne kažu porodici da su dobile, te nemaju adekvatne menstrualne zaštite.

A kada čujemo i sledeći podatak, razumećemo u kojoj meri je menstruacija tabu u ovoj afričkoj zemlji. Naime, 2019. godine Žaklin Čepngeno (Jackline Chepngneno) je izvršila suicid sa samo 14 godina, kada ju je profesor u školi ponizio pred svima jer joj je menstrualna krv probila na uniformu. Da, toliko je menstruacija obavijena velom srama. Majka je prijavila profesora policiji, međutim danas, tri godine nakon ovog događaja, još uvek se ništa nije desilo. Neki građani i građanke su protestvovali, na šta je policija reagovala rasturajući besne i tužne okupljene gasovima i drugim vidovima nasilja.

Kako ovakva situacija postoji u Keniji, mnoge organizacije su se udružile da dostave besplatno menstrualne zaštite devojčicama u školama. Iako je ovaj zakon donet još 2017. godine, on se vrlo sporo realizuje i u realnosti se ne sprovodi sistematski. Situacija sa kovidom je još više otežala besplatnu distribucija tampona i uložaka.

Neke od ovih organizacija daju i časove na temu menstruacije, ali Mercy Aloo, iz The Cup Foundation in Kenya, kaže da niko ne postavlja pitanja za vreme ovih edukacija, a kada postave, to rade zapisujući ih na papiru i prilažući ih krišom.

Kako mnogo devojaka i žena nema dovoljno novca da kupi uloške ili tampone, jer da, oni su luksuz za mnoge, devojke i žene koriste alternative kao što su toalet papir, sušeni listovi biljaka, stare krpe. Ženska populacija sa menstruacijom se snalazi kako zna i ume…

oskudna menstruacija

Menstruacija u Avganistanu

Veliki broj talibana trenutno u Avganistanu sigurno da ne poboljšava situaciju u ovoj zemlji. Ali brojnih pravila i tabua u vezi sa menstruacijom je bilo i pre. Ovde vam ostavljam listu stvari koje devojke i žene sa menstruacijom ne mogu da rade:
• Ne smeju da se tuširaju, posebno da peru svoje intimne delove, inače bi mogle da ostanu neplodne.
• Ne smeju da jedu meso, pirinač, povrće i kisele namirnice.
• Ne smeju da piju hladnu vodu.
• Ne smeju da sednu na mokar pod.
• Ne smeju da kuvaju.
• Ne smeju da uđu u bilo koji religijski hram.
• Ne smeju da dodirnu ili poljube članove svoje porodice, posebno one najmlađe, pod pretnjom da će ih uprljati.
• Potpuno isključenje iz porodičnog života. Prema nekim istraživanjima, članovi porodice se ponašaju prema njima kao da ne postoje, kao da nisu tu.

Poznato ovo sa nesedanjem na hladan pod?

Žene prenose tradiciju

Moramo da primetimo da su vrlo često, odnosno najčešće žene te koje prenose tradiciju s generaciju na generaciju. Farida, volonterka na projektu dizanja svesti o normalnosti menstruacije u Avganistanu, rekla je da je njoj njena majka rekla da je Alah stvorio žene da bi bile nesrećne i da one nemaju drugog izbora, nego da prihvate patnju. Ukoliko smatraš da ti je suđeno da patiš, kako da promeniš svoju patnju, svoje misli, svoje bivstvovanje? Ako ovako duboko i čvrsto veruješ da si manje jer si žena…

U rukama je majki koje imaju pred sobom devojčicu koja dobija menstruaciju po prvi put u životu da joj objasne… Da je to nešto sasvim prirodno, da će vremenom sama videti kako se oseća, boli li je stomak i ako je boli, da je to normalno, ako je boli mnogo da sa njom potraži stručnu pomoć. Da joj pokaže kako da stavi uložak, da joj kaže na koliko da ga menja, čak iako ga ne napuni.

menstruacija

Menstruacija u Nepalu

Bez obzira na sve moguće zabrane od strane međunarodne zajednice, u ruralnim delovima severnog i zapadnog Nepala tradicija chaupadi se i dalje neguje. Naime, radi se o tome da se devojka ili žena izoluju za vreme ciklusa u posebnu ,,kućicu” koja je vrlo često deo štale ili sama štala.

Žena nema pravo da se približi bližnjima, deci, stoci, knjigama ili drveću koje rađa voće. Veruju da bi mogla na sve ovo da prenese prokletstvo bogova. Ali to nije sve. One ne smeju da:
• Prisustvuju i učestvuju u svetkovinama i religijskim obredima.
• Da kuvaju.
• Na vrlo su posebnom režimu ishrane.

Ovaj običaj može biti poguban, kao što je to i bio slučaj, jer su žene izložene velikoj zimi, infekcijama usled krvavljenja po zemlji, mogu biti na meti divljih životinja ili seksualnih predatora. Tako je ovaj običaj zakonom zabranjivan iz dva navrata – jednom 2005., a potom i 2017. godine, ali se, na žalost, veći rezultati ovog zakona nisu videli jer su tradicija i religija odnele prevagu. Vrlo često su žene te koje same odlaze da se izoluju i kada im porodica ništa ne nameće.

Svetske organizacije su uvidele kako se devojke tretiraju kada imaju menstruaciju pri rekonstrukciji Nepala nakon velikog zemljotresa 2015. godine. Tek tada je svima postalo jasno koliko je ova praksa i dalje zastupljena i opasna.

Osim brojnih nevladinih organizacija koje rade na ovim problemima u raznim zemljama, ali i borbi za to da menstrualna zaštita bude besplatna (ili da se makar ukine rozi porez), na projektu skidanja tabua sa menstruacije radile su i brojne influenserke. Tako je 12 nepalskih influenserki učestvovalo u kampanji pokazivanja krvi.

lazna menstruacija

Menstruacija u Kini

Istina je da je ženama sa nekim profesijama nezgodnije da menjaju menstrualnu zaštitu nego drugima. Za vreme kovida, doktorkama koje su u žarištima, mnogo je teže da promene uložak ili tampon, što zbog nedostatka vremena, što zbog nepraktičnosti zaštitne opreme.

U Kini, u provinciji Vuhan, gde je sve i počelo, 90% medicinskog osoblja i lekara su žene. Kako su bile ophrvane situacijom o kojoj svi znamo, mnoge su stavljale pelene ne samo zbog menstrualne krvi. Ako me razumete. Međutim, zbog pomešane krvi i mokraće lako dođe do infekcija koje se lako prošire kroz organizam.

Jednomesečni odliv krvi i dalje tabu

U ovoj azijskoj zemlji, menstruacija je i dalje tabu. Reč menstruacija nikada se ne izgovora, ali zato za nju ima mnogo izraza, kao što su: ,,zvati proleće”, ,,biti na pauzi”, ,,primiti tetku” (ovaj nam je itekako poznat, pitam se samo da li je tetka isto iz Crvenke?). Smatra se da žena koja ima menstruaciju ne bi trebalo da prisustvuje sahrani, da se bavi sportom, da pere kosu ili da pije hladnu vodu.

Reklame za menstrualnu zaštitu su zabranjene na televiziji, a o tome koliki je menstruacija tabu govori činjenica da je 2015. godine samo 2% Kineskinja koristilo tampone. Odakle ovako mali broj, pitate se vi? Odatle što mnoge i dalje misle da se nevinost može izgubiti stavljanjem tampona.

Plivačica Fu Yuanhui

2016. godine na olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru, plivačica Fu Yuanhui rekla je za javnost da je tako loše plivala jer je prethodnog dana imala menstruaciju i nije se dobro osećala. To je izazvalo opšti skandal. Ali na društvenoj kineskoj mreži Weibo, ova plivačica je dobila veliku podršku, zbog čega se čini da se stvari ipak menjaju i da se polako i Kineskinje oslobađaju tabua u vezi sa njihovom menstruacijom.

Menstruacija u Škotskoj

Stvari u vezi sa menstruacijom se lagano, ali sigurno menjaju. Pre samo nekoliko godina, niko nije pričao o roze porezu, o tome da neke devojke možda ne mogu sebi da priušte menstrualnu zaštitu. I, iako bismo se žalile na utrošen novac, to je nekako bilo… normalno… i očekivano… jer imaš menstruaciju i, prosto, šta ćeš drugo nego da kupiš uloške ili tampone. O tome koliko nas ovo košta, nekom drugom prilikom, ali sada pričajmo o prvoj zemlji koja je izglasala zakon da menstrualni ulošci i tamponi budu besplatni. Tako je! Radi se o Škotskoj!

Naime, ova ideja je potekla iz istraživanja svetske nevladine organizacije Plan International koja je 2017. godina došla do podataka da 1 od 10 devojaka od 14 do 21. godine nema dovoljno para da sebi kupi menstrualne uloške. Da to ne bude sve… Čak 14% nije znalo šta im se desilo u trenutku kada su prvi put dobile menstruaciju. 52% priznaje da im se već desilo da ne odu u školu zbog menstruacije, a da pri tom nikad ne navedu pravi razlog izostanka. 48% njih se stidi da o svom ciklusu priča sa prijateljima ili u krugu porodice.

U avgustu 2018. godine Škotska je donela zakon po kome su sve devojke u školi – osnovnoj i srednjoj i sve studentkinje imale pravo na besplatne uloške. Međutim, u februaru 2020. predložen je novi zakon po kome bi sve žene imale besplatan pristup menstrualnoj zaštiti. U novembru iste te godine je odobren ovaj projekat za koji je odvojeno 11 miliona evra.

Nakon ovoga je i u Francuskoj izdvojen budžet koji je omogućio studentkinjama da imaju pristup besplatnim ulošcima od prošle godine.

period poverty

I možemo se sada iščuđavati i žaliti jadne devojke i žene u nerazvijenim zemljama sveta. Ali, u Francuskoj su takođe rađena istraživanja i 44% žena je reklo da se stidi svog jednomesečnog odliva krvi i da ga kriju. A kakva je situacija u Srbiji? Da li jednostavno i bez stida odlazite do toaleta da promeniti uložak, držeći ga neometano u ruci? Onako da visi iz nje, bez stiskanja u pesnici ili u džepu radi što bolje kamuflaže?

Nije lako odjednom biti potpuno otvorena prema svojoj menstruaciji, ali je svakako važno raditi na tome, jer možda i ima istine u onom rečenom s početka ovog teksta… Možda onda kada u potpunosti prihvatimo svoju menstruaciju, i kada, zahvaljujući našem prihvatanju, i naša okolina je prihvati, bićemo sigurni da je rodna ravnopravnost moguća.

No Comments

    Leave a Reply