fbpx
Menu
klitoris vulva vagina
Feminizam

Klitoris, organ o kojem se malo priča, a još manje zna

Klitoris organ koji je skrivan, iznova otkrivan, pogrešno definisan, i danas ostaje prava misterija kako za muškarce, tako i za žene.

Slećemo na Mesec, a ne znamo šta je klitoris

’Kako je moguće da smo sleteli na Mesec i koračali po njemu 29 godina pre nego što smo otkrili anatomiju klitorisa

pita se Sophia Wallace na TEDxSalfordu

Još uvek nas je sramota da pričamo o klitorisu, pa čak i da jednostavno naglas imenujemo organ odgovoran za seksualno zadovoljstvo žena. Ali šta zapravo stoji iza ovog, nadasve, jakog osećanja neprijatnosti na njegov pomen? Stidimo li se samog organa ili pak činjenice da su žene takođe seksualna bića, rada ne samo da se uzbude, već da u tome i uživaju?

Čemu tačno klitoris služi, može li biti u erekciji kao penis, koliko od njega zavisi žensko seksualno zadovoljenje?

Donosimo vam odgovore na ova, ali i mnoga druga pitanja.

Glavne činjenice o klitorisu

Naziv klitoris dolazi od grčke reči kleitoris što znači „brdašce“.
Klitoris, po rečima Wikipedije, se na srpskom, još i zove dražica i sikilj.

Ono što danas smatramo klitorisom je zapravo samo vrh ,,ledenog brega”, što znači da je to samo mali deo stvarnog organa. 90% klitorisa nalazi se iza vulve, pričvršćeno za pubičnu kost i nevidljivo je oku.

Klitoris se sastoji od nekoliko različitih delova. Glavić klitorisa (u slobodnom prevodu) je spoljašnji deo klitorisa, prekriven kožicom koja ga štiti. On je vrlo osetljiv na dodir jer sadrži mnogo nervnih završetaka. Zatim se glavić nastavlja u unutrašnje delove – u telo klitorisa, koje se zatim račva u nožice klitorisa. Ove nožice obuhvataju vaginalni kanal. Lukovica predvorja je deo odmah ispod tela klitorisa.

Svi ovi delovi su sačinjeni iz erektilnog tkiva, što znači da svi delovi imaju veliku ulogu pri seksualnom uzbuđenju žene, ali ono manje poznato je da oni bubre pri erekciji, pune se krvlju i povećavaju. Zvuči poznato? Tako je, vrlo slično kao i penis.

Klitoris je jedini organ u ljudskom telu koji u potpunosti služi samo za zadovoljstvo. On može da ima između 4000 i 9000 nervnih završetaka, dok penis ima između 2000 i 3000.

Klitoris kao organ i njegova tačna funkcija otkriveni su tek 1998. godine. 1998. godine, tako je. Tek tada je australijska urološkinja Helen O’Connell prva mapirala klitoris u potpunosti spolja i iznutra.

šta je klitoris
Hvala @bloginjamarijana na prevodu

Vulva, vagina i klitoris nisu isto

Čini mi se važno da naglasimo i sledeće.

Vulva, vagina i klitoris su tri različite stvari. Vrlo često se ceo donji, intimni deo kod žena naziva vaginom, kada je spoljašnji deo ženskog polnog organa zapravo vulva. Ona se takođe na srpskom zove i stidnica, ali zbog očitih razloga naziva koji povećava stigmu, ovde ćemo ga zvati vulvom.

Wikipedia nas obaveštava:

Spoljašnje usnice na Stidnica ili vulva (lat. vulva) je naziv za spoljni deo ženskih polnih organa, koji se nalazi izvan karlice, a uključuje Venerin brežuljak (lat. mons Veneri, mons pubis), velike (lat. labia majora pudendi) i male stidne usmine (lat. labia minora pudendi), klitoris (lat. clitoris), predvorje rodnice (lat. vestibulum vaginae) sa žlijezdama (Skenéove žijezde, Bartolinijeve žlijezde) i njihovim izvodnim kanalima.
Vulva je delimično obrasla dlakama, koje se prostiru i na donji deo stomaka u obliku trougla, čija je baza okrenuta prema gore.

Vulva, dakle, obuhvata sve ono što je vidljivo okom, sve ono što je spolja.

vulva
šta je vulva
vulva slike

Vagina je unutrašnja cev koja povezuje vulvu sa grlićem materice.

Način na koji imenujemo delove tela igra važnu ulogu u tome kako ih percipiramo i koliko se udobno osećamo u sopstvenoj koži. Ako, dok smo mali, odrasli daju čudna imena našoj vulvi i vagini, mislićemo da su to loše reči, da treba da se šapuću i stvaramo sliku da nešto nije u redu sa tim delom našeg tela.

Još gore je kada ni ne znaju kako da je imenuju, pa se zbune kada je ipak potrebno to učiniti. To u velikoj meri utiče na naše samopouzdanje i percepciju celog tela.

Nema boljeg načina da o nečemu ne pričate, nego da ga ne imenujete i time mu ne date pravo da postoji.

gde se nalazi klitoris

Sličnosti između klitorisa i penisa

Penis i klitoris imaju mnogo sličnosti. Pretstavljamo vam 6 glavnih karakteristika koje su iste kod žena i muškaraca prema Chloe Macintosh, osnivačici aplikacije za seksualno blagostanje Kama, koja je govorila za Brut America:

• I penis i klitoris se pune krvlju i u erekciji su prilikom seksualnog uzbuđenja.
• Fetusi imaju iste genitalije do 8. nedelje razvića. Neki se pretvaraju u klitoris, a drugi u penis koji tada određuje pol bebe.
• Imaju sličan oblik i anatomiju.
• Prolaze kroz slične promene kada su uzbuđeni.
• Mogu se stimulisati na isti način.
• Prolaze kroz iste faze orgazma.

Razumevanje sličnosti između klitorisa i penisa moglo bi biti oslobađajuće i može pomoći čitavom društvu da lakše i bolje prihvati ovaj organ odgovoran za zadovoljstvo žena.

Međutim, takođe treba da budemo oprezni. Nije cilj da sagledamo žensko telo kroz muško, zato što su upravo na ove načine muška tela postala norma na osnovu koje se sve sagledava.

Već više od 20 godina imamo nova otkrića u vezi s klitorisom, nova znanja koja i dalje ne postoje u školskim udžbenicima. Kao da smo odlučili da naučimo decu o svim organima u ljudskom telu, a da izostavimo jedan. Zamislite da nismo učili o bubrezima ili jetri. Ne možete, zar ne?

Odakle stid od klitorisa?

Klitoris je kroz istoriju bio otkrivan i zaboravljan, žene su zbog njega bivale kažnjavane, on je bio ,,uzročnik” mnogih bolesti, kako fizičkih, tako i duševnih, te se njegovo odstranjivanje itekako savetovalo.

Za svako ponovno javno ,,otkriće” klitorisa i dozvolu njegovog postojanja, svaki put je bio zaslužan neki muškarac. A ko drugi!. A kako su mislili da poseduju ženska tela i njihovo zadovoljstvo, vekovima su manipulisali znanjima u vezi sa njim.

Šta se verovalo?

Stari Rimljani su smatrali da je žensko telo inferiorno u odnosu na muško jer nije imalo penis. Nisu znali da i žene imaju organ zadovoljstva čije potrebe zaslužuju da budu zadovoljene. Iako su znali za njegovo postojanje, nisu bili svesni njegove funkcije i anatomije.

U XVI veku se verovalo da ženski orgazam pomaže začeću. Stoga su ga neke religije tolerisale. Možete li zamisliti?! Tolerisale! Ali, razume se, samo zato da bi žene mogle da zatrudne, jer čemu inače žene služe jelte. Inače, ženama zvanično nije bilo dozvoljeno da dožive orgazam, odnosno zadovoljstvo. A kada se otkrilo da orgazam nije odgovoran za začeće, on je praktično demonizovan, proglašen beskorisnim i smatran izvorom mentalnih bolesti.

Osim toga, u nekim zemljama je postojalo verovanje da je imati klitoris bila telesna deformacija kod određenog broja žena, a posebno kod interseksualnih osoba i homoseksualki.

U 19. veku naučnici su počeli da proučavaju njegovu ulogu kod ,,histeričnih” žena. Engleski hirurg Isaac Baker Brown preporučio je uklanjanje klitorisa za lečenje histerije, homoseksualizma, pa čak i epilepsije.

Zaista doktore Brown?

Upravo zbog svega ovog navedenog, sakaćenje klitorisa je i danas društveno prihvaćeno u mnogim zemljama.

Žensko seksualno zadovoljstvo

Mi, žene nismo ohrabrene da tražimo zadovoljstvo, da se osećamo da imamo pravo na seksualno zadovoljstvo ili da mu damo prioritet.

Leeza Mangaldas, kreatorka seksualno pozitivnog sadržaja

orgazam kod žena

Kao što smo već rekli, glavna i za sada jedina otkrivena funkcija klitorisa je da pruži zadovoljstvo ženama. Svi ženski orgazmi su orgazmi klitorisa. Razlika je samo da li stimulacija dolazi spolja ili iznutra.

Žensko zadovoljstvo je takođe povezano sa načinom na koji žene percipiraju svoje intimne delove i genitalije. Neretko ih se stidimo, odbijamo imanje stidnih dlačica, naše vagine doživljavamo kao nešto smrdljivo, odbijamo da ih vidimo u ogledalu s vremena na vreme.

Priča i borba za rodnu ravnopravnost uključuju svakako i žensko zadovoljstvo. Žene itekako imaju pravo da budu seksualno zadovoljne i da to pravo poseduju. Čak i u našem „razvijenom“ društvu često krijemo da dugo nismo doživele orgazam ili šapućemo drugaricama da poznajemo jednu devojku koja nikada nije doživela orgazam. I čudimo se. Nekad se pitamo masturbira li, da li je dovoljno opuštena. Ili se, pak, oslobodimo i pričamo o sopstvenom iskustvu.

Naše, žensko, seksualno zadovoljstvo je još uvek veliki tabu.
A šta ako je mit to da žene teže doživljavaju orgazam od muškaraca?

Ali pre nego što možda i okrivimo muškarce za nedovoljnu spretnost ili zainteresovanost, jer i oni, naravno, imaju odgovornost kada se radi o seksualnom činu, treba ipak da prihvatimo da govorimo o našem zadovoljstvu, da znamo kako njime da baratamo, kako da se uzbudimo i kada partner ili partnerka nisu prisutni.

Naše seksualno zadovoljstvo pripada nama, nije tu kao ukras koji služi da imponuje muškarcu.

Žene nisu čekale na muškarce da im daju pravo glasa, one su se za to pravo izborile. Kao i sa svim ostalim, moramo da zasučemo rukave i da uzmemo ono što je naše. Na kraju krajeva, klitoris je naš organ!

Za kraj vam ostavljam ovaj citat, koji govori mnogo o nama kao društvu:

Sloboda u društvu može se meriti distribucijom orgazma

Sophia Wallace

No Comments

    Leave a Reply