fbpx
Menu
šta je feminizam
Feminizam

Šta je feminizam?

Feminizam je društveni pokret koji za cilj ima uspostavljanje jednakih političkih, ekonomskih, socijalnih i kulturnih prava za žene i muškarce. Feminizam je tu da uspostavi jednaka prava za sve polove kako bi svi mogli da žive onako kako zaista žele, poštujući slobodu i integritet drugih ljudi. Feminizam predstavlja oslobođenje žena od patrijarhata, a samim tim od seksizma, nasilja, predrasuda, rodno zasnovane diskriminacije u svim sferama života – privatnoj i javnoj.
Feminizam takođe prepoznaje da nisu sve žene jednako potlačene i da, upravo kada se priča o pravima žena, svi konteksti treba da se uzmu u obzir, dakle njeno poreklo, odnosno rasa, klasa, religija.

feminizam definicija
Izvor: @valaljeposava

Feminizam sa televizora

Sveti Nikola i uključen televizor.
Muzika pojačana taman toliko da se gosti dovoljno čuju. Filmske sekvence spotova za koje je upotrebljeno mnogo botoksa, i ništa manje šminke nižu se kao odlično orkestriran redosled hrane na slavskoj trpezi. Tu negde između čorbe i sarme pitam se da li su sve estradne umetnice išle na seckanje kod istog hirurga. Kod pečenja pokušavam da dokučim na licima pevača da li i oni sebe isto toliko podvrgavaju iglama. Jer nemoguće da niko ništa ne radi, bjuti standardi vrebaju iza svakog ugla i ne pošteđuju muškarce. Samo što je muška bjuti rutina i dalje tabu tema, o njoj se ćuti.

Scena vrlo često ista. Pevačica od preko 50 leta ispeglana do tančina, nikakav znak zrelosti, nedajbože starosti, jagodice na izvol’te, taman toliko velike da mogu oči malo da se vide.

Ali nije to ono najbitnije. Valja se koncentrisati na druge, ne tako lako uočljive detalje.

Zato primećujem šablon koji se vrti.
Pevač sedi u stolici, dasa je, jako važan. Pevačice se valjaju po podu, ili stoje, spremne da u svakom trenutku odgovore na želje i zahteve sultana udobno smeštenog u iznajmljenoj luksuznoj fotelji. Žena opslužuje, u odeći koja spremno govori da je uvek dostupna za red seksa, red spremanja kolača. Tu je, uvek u provokativnom vešu, profi našminkana sa frizurom, razume se, u malom prstu drži sve veštine dobro opranih sudova i uredno ispeglane košulje.

patrijarhat

Dobro upakovani patrijarhat

Patrijarhat diše iz svake pore piksela slika. Ali je nevidljiv. Uspeo je da se toliko dobro kamuflira, usitni i razlije po slici da ga više uopšte ne primećujemo. Hej, pa vekovi su to! Svako od nas ima naočare sa filterima, nekima su baš izdeformisane, neki se trude da ih peglaju. Rabota je duga i mukotrpna, ali se težak rad (uglavnom) isplati.

I dok cokćemo i komentarišemo jojnaštaličijadnaona, patrijarhat mudro trlja rukama i likuje jer odnosi još jednu pobedu. Onu u kojoj se opet preispituje žena i na nju se svaljuje krivica.

A u međuvremenu… reklame sa silovateljima su nam skroz OK.
Stariji muškarac sa mladim cicama na gliseru, why not! Reklama za lekove za prostatu na nacionalnoj frekvenciji dok mnoge žrtve pate u tišini, ovim zgurane još više u ćošak iz kog govore sebi: ,,Ma niko mi neće verovati, bolje da i dalje ćutim.” A tišina im se uvlači u ćeliju po ćeliju, skriva se u spomenaru pod labavim katancem, spremnim da se rastrgne vrlo laganom i jednostavnom upotrebom sile. Ili jednim započetim Tvitom. That’s all it takes!

feminizam u srbiji

Šta je patrijarhat

Patrijarhat vrišti iz prećutnog nametanja da karijere žena i nisu tako važne, jer neko treba da se brine o potomstvu. A šta je bolje od majke?
Možda majka i otac?

Patrijarhat čini da policajac kada ga pozove žrtva nasilja u kući kaže: ,,Sigurno si mu nešto uradila da te pretuče.”

Patrijarhat normalizuje zviždanje na ulici i kaže nam da treba to da prihvatimo kao kompliment. Da nam laska. Da poverujemo u sopstvenu vrednost jer je neki mamlaz našao za shodno da nam zvizne.

Patrijarhat je i ono kada pričate u društvu i muškarci vas stalno prekidaju i svi njih slušaju jer se nekako njihova reč gleda kao važnija nego vaša.

Patrijarhat je i kada žena opravdava svoje uspehe, preispituje da li je pogodna za višu poziciju, dok je manje kvalifikovani muškarac bez razmišljanja uzima.

Patrijarhat je to što se selektivno vrše abortusi kada se sazna da se nosi devojčica.

Ali patrijarhat je i kada mi, žene, očekujemo stalno od muškarca sve da plati, kada igramo tu igricu u koju smo protiv svoje volje uvučene. Levela je mnogo, muškarci stalno ubiraju poene i penju se sve više i više, dok žene ponavljaju isti level iznova, blokirane na kraju tunela.

Izvor: @valaljeposava

Feminizam nije ružna reč

I onda nam kažu šta će nam feminizam, da je on izmišljotina za dokone žene. Novina sa zapada koja hoće da sruši naše porodice i odvede nas u ponor. Jer roba više biti neće?

Feminizam nije prevaga žena nad muškarcima. Feminizam znači da žene i muškarci imaju ista prava, da nema upotrebe sile jednih nad drugima radi preuzimanja kontrole.

Feminizam znači da, ako imamo brata, jednako radimo kućne poslove kao i on.
Feminizam znači da nas svekrva ne gleda popreko ako smo trudne sa devojčicom.
Ako imamo problem da zatrudnimo, to znači da će odmah i muškarac i žena ići na sve preglede, a ne automatski samo žena, pa kad se njena ,,nevinost” dokaže, onda se muškarac seti da ima lekara i za njega.

Feminizam čini da ni ne razmišljamo o tome ko više zarađuje, ona ili on. Ekonomski i lični prosperitet žene neće značiti da svog muža nečim žena ugrožava, već će značiti sreću jer kada ona raste i napreduje, napreduje par zajedno.

Feminizam je tu da bi žene mogle da odluče da li žele da se bave porodicom, da li žele da rade na svojoj karijeri ili žele oba.

Feminizam je tu da silovanja i zlostavljanja ne bi bilo.
Feminizam je tu da bi se verovalo žrtvama nasilja i da bi se nasilnik osudio.
Feminizam je tu da bismo se izborile da se ne plašimo neosvetljenih ulica, da se vraćamo kući same u bilo koje doba noći ili dana.

Feminizam je tu da bismo imale osvešćene žene na visokim funkcijama, koje će donositi odluke za sve nas. To znači da bi se investiralo više u otkrivanje brojnih bolesti od kojih oboljevaju više žene. Konkretan primer je borba za HPV vakcinu za sve devojčice! Ali, ta borba je morala da dođe iz razumevanja i potvrde da je žensko telo jednako važno, te da je vredno ulaganja u njega.

Feminizam je tu da ne bi gomila muškaraca u parlamentu odlučivala o ženskom telu, što je itekako trenutno slučaj.
Feminizam je tu da ne bismo više infantizovali i banalizovali žene i njihove probleme.

Feminizam je tu da nam pokaže da nismo lude pred menstruaciju, već prolazimo kroz određene hormonske promene. I da je to sasvim u redu.

Šta je još feminizam?

Priroda i biologija se vrlo olako izvade iz rukava kao ,,validni” argumenti da bi se opravdala diskriminacija i pokazale razlike između polova. Ali se onda isti ti argumenti vrlo lako izmanipulišu kada dođe na red pričanje o ,,preosetljivosti” žena. U čemu je problem pokazati nekad emocije? U čemu je problem biti tužna ili ljuta? Kao da se neko plaši tih emocija, pa umesto da ih prihvati i razume, osudi ih.

Feminizam je takođe i priča o integritetu. Znate ono kada naučite nešto novo, čujete od nekog ko je svoje vreme posvetio istraživanju, promišljanju i onda njene ideje javno izložite i spomenete od koga su te ideje došle.

Feminizam znači da ne gledamo druge žene kao sebi konkurenciju, već kao svoje saveznice, saborkinje, kao podršku i pomoć. Jer ako ona raste, rašćeš i ti!

Ovo pitanje je pitanje društva, ne pojedinaca. A vrlo nam je jasno da jedne bez drugih ne možemo! A bogme i nećemo!

I ovako možemo do sutra da nabrajamo, da ja tebi kažem, jer feminizam donosi toliko pozitivnih stvari za sve sfere društva, da je prosto suludo da se neko ovome protivi.

feminizam nije ružna reč
Izvor: Ovarijum

Šta je feminizam muškarcima?

Pogrešno je misliti da je feminizam tu samo da ,,spasi” žene. On je tu da omogući bolji život i muškarcima. Kako je moguće da neko misli da može bolje živeti kada bude izgubio sve privilegije na koje je navikao, pitate se vi…

Ali, koliko samo i muškarci pate jer im se od malena govori da ne smeju da plaču? Koliko njih ne sme da se igra sa određenim igračkama. Koliko njih možda želi da se bavi nekim sportom koji je ,,za devojčice”? Koliko samo tata ne učestvuje u odgoju svoje dece, jer misle da je to posao za žene? Pa zar ne vole i tate topao zagrljaj i da pomiluju po obrazu uplakano čeljade?

I oni su savijeni od tereta koji im je predstavljen kao neko zlato. A ja ih vidim kao starog Baju Patka koji sedi na svom bogatstvu, i dalje nesrećan.

Koliko samo muškaraca nosi grbu i teret za koji nisu ni svesni da su oni upravo to? Nego im društvo već vekovima ponavlja da je patrijarhalni poredak odličan i da samo tako treba da nastave! A koliko znate muškaraca iz svoje okoline koji imaju velike probleme, ali nedajbože da odu kod lekara ili psihoterapeuta!

Neverne Tome

Ali nevernika je i dalje previše, dižu prašinu, govore u glas, rečima spaljuju žene na lomači kao da smo i dalje u XVI veku.

I uvek sam se pitala… Odakle ta nevera? Odakle ta potreba da se utiša ženski glas koji traži ista prava kao i bilo ko drugi?

Kada vam neko kaže da je feminizam glupost, izmišljena pojava sa zapada ili nešto potpuno bespotrebno što za cilj ima da rasturi porodicu, nemojte da se nervirate, ali ni da okrenete leđa jer ne vredi sa budalama. Probajte da objasnite. Da date primere, da ukažete na zlostavljanja i nereagovanja institucija u sačuvanim objavama raznih profila, od mog do Ovarijuma i Kritičkog.

Skoro sam čitala da neka istraživanja pokazuju da, kada se neko ne slaže sa nama, podelimo lično iskustvo. Ako neverni Toma ne veruje statistikama jer su to gluposti i ko zna koga su ispitivali i na koji način izmanipulisali cifre, vi im ispričajte svoje iskustvo. Šta? Nemate ga? Mhm…

Evo počeću ja.
Dok sam vozila bajs pre neki dan sa sve mužem pored sebe, lik iz auta mi se izdrao: ,,Droljo!” Zatvorio prozor auta i nastavio svojim putem.
Kad sam bila na faksu, lik mi je zavrnuo ruku jer sam ga lupila nakon što me je uhvatio za dupe.
U mraku kluba neko mi je zavukao ruku spreda između nogu i samo nestao.
Nebrojeno puta su mi dobacivali na ulici.
Počela sam da se plašim da noću izađem sama da izbacim đubre.

A šta je sa tobom?
Hej, pa plašiš li se kada se noću vraćaš sama? Uzimaš li taksi ako makar treba i samo 300 metara da pređeš, ali ti je sigurnost važnija od svežeg vazduha kojeg bi se rado nadisala nakon što su ti se pluća napunila dimom od cigareta u neprovetrenom klubu?
Da li ti je ikada rekla drugarica da joj napišeš poruku kada se vratiš bezbedno kući?

Ako si feministkinja, kriješ li to?

A oni koji kažu da se ne bi zabavljali sa feministkinjom? To znači da bi on da dejtuje samo sa devojkom koja će mu biti automatski potčinjena, ona koja će uvek biti nešto ,,manje” od njega, ona koja će uvek da se povinuje njegovim željama, gde dvoje neće biti jednaki, neće biti isto. A u vezi gde se ne razmišlja o ravnopravnosti i o jednakom učestvovanju u građenju zajedničke budućnosti, uvek bude problema. To je osnova za toksičnu vezu gde jedan uvek pati. I ne samo to. Muškarac koji nije spreman da prihvati ženu da mu bude ravna je pandorina kutija puna nesigurnosti, koja samo čeka da eksplodira.

Da ponovimo, nije na odmet. Feminizam je tu da nam omogući da žene, kao i muškarci žive ispunjenim životima, da budu najbolja verzija sebe.

I za kraj, želela bih da vam ukažem na rečenicu divne Simon de Bovoar.

Žena se ne rađa, žena postaje

Ovim je Bovoarova htela da nam ukaže na to da nam je sve u životu unapred nakačeno, pripisano, dodato, oduzeto. Na fabričkim smo podešavanjima, moja Leposava! Polovi igraju po pravilima koje je neko drugi za njih pisao. To ne znači da treba sve to da odbacimo, ali možda da se zapitamo da li vrednosti koje živimo zaista jesu naše i da li nas čine srećnima?

No Comments

    Leave a Reply